Vápník ve stravě má vliv na kvalitu kostí i zubů. Máte ho dostatek?

O tom, jak moc je pro nás kalcium důležité, se učí už na základní škole. Vápník ve stravě bychom si proto měli hlídat a v tomto článku se dozvíte, jaké potraviny jsou na něj nejbohatější.

Vápník ve stravě má vliv na kvalitu kostí i zubů. Máte ho dostatek?

Co je hlavní úlohou vápníku? 

Vápník, neboli kalcium, je v lidském těle nejvíce zastoupený minerál. Potřebujeme ho již od prenatálního vývoje. Má mnoho funkcí, zmíníme ty nejpodstatnější:

  • Je potřebný pro hustotu kostní hmoty.
  • Je stavebním kamenem zubů.
  • Podílí se na krevní srážlivosti.
  • Hraje roli při přenosu podnětů mezi nervy a svaly.
  • Spolupracuje s vitamínem D a K tak, aby tyto živiny byly efektivně využity.

Zajímavost: roku 1941 se potvrdilo, že vápník je nezbytný pro vytvoření svalové kontrakce. Bez tohoto procesu bychom nemohli udělat jediný pohyb. 

Potřeby vápníku jsou různé

Tak jako u ostatních vitamínů a minerálů tu platí, že každý jedinec má své potřeby. Nejvíc vápníku by měli přijímat adolescenti, těhotné a kojící ženy a dále ženy po menopauze, během které dochází k hormonálním změnám, jenž negativně ovlivňují kvalitu kostí. Kalcium je ale důležité pro nás všechny, proto je dobré vědět, které potraviny ho skvěle doplní a kde číhá případný zádrhel. 

Existují totiž věci, které mohou vstřebávání vápníku v těle narušit. Jsou to tzv. šťavelany. Patří mezi ně špenát, rebarbora, rybíz či angrešt. Šťavelany fungují stručně řečeno tak, že k sobě přitáhnou vápník a nenechají ho vstřebat se v organismu. Konzumovat vápník ve stravě společně se šťavelany není nebezpečné, ale je to škoda. 

Hlavním zdrojem vápníku jsou mléčné produkty

Vápník ve stravě běžného člověka

Ještě, než se podíváme na konkrétní potraviny, je dobré zmínit, že velkou roli hraje i množství, které sníme. Jeden plátek sýru nám doporučenou denní dávku vápníku nezajistí, stejně tak se nelze spoléhat na mák, který se v obyčejném jídelníčku vyskytuje sporadicky. 

Hlavním zdrojem vápníku jsou mléčné produkty. Z toho plyne, že nedostatkem kalcia mohou trpět hlavně lidé s bezmléčnou dietou, vegani, nebo ti, kterým mléko zkrátka nechutná. Mléčné produkty mají spoustu dalších benefitů - jsou dobrým zdrojem bílkovin, vitamínu D a v případě kysaných výrobků i prospěšných bakterií.

Lidé, kteří se stravují rostlinně, nedají dopustit na sóju a její produkty, typicky tofu. Pro tyto případy se jedná o bohatý zdroj vápníku ve stravě, pro ostatní to může být zajímavé zpestření jídelníčku. Sója má své zastánce i odpůrce, odborníci se prozatím neshodují na tom, zda její benefity převyšují případný negativní vliv na hormonální systém.

Zajímavou potravinou bohatou na vápník jsou zelené natě, např. petržel nebo libeček. To je ale případ toho, že takovou potravinu sice snadno budeme konzumovat každý den, ale nejsme schopni ji sníst v adekvátním množství. 

Ořechy a luštěniny, případně mák, rozhodně patří do českého jídelníčku. Tyto potraviny opět obsahují mnoho dalších živin. Rostlinné zdroje vápníku však mohou mít horší vstřebatelnost, než ty živočišné.

Doplňujete vápník? Máme malý tip!

Určitě nezapomínejte na vitamín D. Pomáhá totiž vápníku uložit se do kostí. Tato kombinace je naprosto ideální a vše ještě podpoříte tím, pokud ji budete užívat večer. 

Vitamínu D máme obecně nedostatek. Tento vitamín pro podporu imunity se tvoří v kůži, pokud je vystavena slunci, čemuž bohužel brání několik faktorů. Udává se, že až 8-9 z 10 osob má nedostatek Déčka. Udělejte proto chytrý krok a kombinujte ho s vápníkem. 
    

CalciumControl balení

CalciumControl

Moderní doplněk stravy založený na norské receptuře
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte CalciumControl ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář