Nejlepší potraviny obsahující vápník jsou mléčné produkty

Mléko, tvaroh, sýry či kefír patří mezi ty nejlepší potraviny obsahující vápník. To ale není vše! Kromě něho jsou bohaté na další živiny. Které to jsou?

Nejlepší potraviny obsahující vápník jsou mléčné produkty

Mléčné výrobky mají vysokou vstřebatelnost kalcia

V běžném jídelníčku nalezneme nejrůznější potraviny obsahující vápník. Liší se v tom, jak dobrou vstřebatelnost mají v lidském těle. To nám pomůže určit, jaké množství dané potraviny bychom museli denně sníst, abychom přijali doporučenou dávku vápníku.

Doporučená denní dávka vápníku pro dospělého je 1000 mg. Potřeby jednotlivých lidí se ale mohou lišit. Více vápníku by měli mít adolescenti nebo třeba těhotné ženy. 

Nejvyšší vstřebatelnost ze všech potravin mají mléčné výrobky. Je to kolem 30-35 %. Pro představu z máku, který obsahuje vysoké množství kalcia, dokáže organismus využít pouhých 10 %. 

Které mléčné produkty jsou na vápník nejbohatější? 

Jsou to tvrdé sýry. O něco méně, přesto stále velmi slušné množství, obsahují tvarohy. Dobré jsou určitě kysané výrobky – kefíry, acidofilní mléka a zákysy. Vápník samozřejmě obsahuje i běžné mléko.  U zmíněných tvrdých sýrů si dejte pozor na obsah soli. Z toho důvodu nedoporučujeme jako zdroj vápníku tavené sýry. 

Kolik byste jich měli sníst, aby to stačilo? Jsou to 3-4 porce mléčných produktů denně. Může to být sklenice kefíru, 50 g sýra, jogurt a tvarohová pomazánka. V rámci zdravého jídelníčku se zaměřte na neochucené výrobky. Obsah cukru v jogurtech nebo sladkých nápojích bývá srovnatelný třeba se zmrzlinou. 

Váoník je důležitý pro kvalitu kostí

Co dalšího nám mléčné výrobky dávají? 

Je to výborný zdroj živočišných bílkovin. Ty jsou pro kvalitu kostí a svalů stejně důležité, jako vápník. Vedle toho nám poskytují energii. Pokud býváte unaveni a fyzicky se necítíte dobře, může to být právě tím, že máte jídelníček chudý na proteiny. 

Mléčné produkty jsou rovněž zdrojem vitamínu D. Také on je pro kosti hodně důležitý. Vitamín D a vitamín K totiž zabezpečují ukládání vápníku z krve do kostí. Dá se říct, že bez těchto vitamínů by byl příjem vápníku skoro zbytečný. 

A proč je ten vápník tak důležitý? 

Především proto, abychom měli silné a odolné kosti. Mladí lidé by měli jíst dostatek kalcia kvůli tomu, aby si vybudovali kvalitní kostní hmotu, starší lidé zase díky němu pracují na jejím zachování. 

Vápník je též stavební hmotou zubů. Jeho nedostatek se může projevit i v dutině ústní. O zdravé zoubky bychom měli pečovat už od dětství.
Kromě toho má kalcium mnoho dalších benefitů. Je potřebné pro funkci svalů, nervové soustavy, spolupracuje s hořčíkem a podílí se na správné krevní srážlivosti.
 

CalciumControl balení

CalciumControl

Moderní doplněk stravy založený na norské receptuře
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte CalciumControl ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář