Vápník v těhotenství: dopřejte si ho o něco víc

Během života přicházejí období, kdy naše tělo potřebuje zvýšenou porci živin. Vápník v těhotenství a během kojení hraje roli pro maminku i miminko.

Vápník v těhotenství: dopřejte si ho o něco víc

Vápník v těhotenství by měl být samozřejmostí

A to hned ve dvou rovinách. Jednak je potřebný pro plod, u kterého se zakládají zárodky kostí a zubů. Kalcium hraje důležitou roli i pro správnou krevní srážlivost.  Vedle toho ho potřebuje i sama žena, jejíž tělo je v tuto chvíli zásobárnou živin pro dítě. Také ona sama potřebuje být v maximální kondici, aby zvládla těhotenství co nejlépe. 

Tip: maminky by na sebe neměly zapomínat ani po porodu. Pod tíhou povinností se mnohdy odbývají v jídle, což má za následek méně živin a vyšší riziku dlouhodobých obtíží. 

Kolik vápníku v těhotenství je tak akorát? 

Běžný dospělý by měl přijmout kolem 700-1000 mg vápníku denně. U těhotných a kojících žen je to zhruba jednou tolik, přičemž vyšší potřebu mají spíše kojící maminky. Některé zdroje udávají až 2000 mg za den. Ani s vápníkem bychom to ale neměli přehánět a zbytečně dávku nenavyšovat. 

Vejce, tvaroh, či různé druhy sýrů jsou potravny bohaté na vápník

Nejdůležitějším zdrojem vápníku je mléko

Ačkoli najdeme vápník v zelenině (brokolici, petrželce či brukvovité zelenině), luštěninách, máku, sóje i oříškách, zdaleka se nevyrovnají mléčným výrobkům. Uvádí se, že rostlinné zdroje vápníku mají v lidském těle nižší vstřebatelnost, než ty živočišné.

U mléčných produktů platí, že více kalcia mají ty potraviny, kde je mléko koncentrovanější - tedy tvaroh nebo sýry. U nich si dejte pozor na zbytečně vysoký obsah soli. 

Protože důležitá je pestrost, dbejte na příjem všech potravin bohatých na vápník. Vedle něho totiž obsahují spoustu dalších živin, které jsou v těhotenství důležité. 

Maminky, máte dostatek vitamínu D? 

Pro správné uložení vápníku do kostí je totiž nezbytný. Dále také pro odolnou imunitu ženy i dítěte. A protože má většina populace nedostatek Déčka, vyplatí se obě živiny doplňovat současně. 

Dobrým zdrojem vitamínu D i vápníku jsou mořské ryby. Věděli jste, že bychom je měli jíst alespoň 2x týdně? A daří se vám to? 
    

CalciumControl balení

CalciumControl

Moderní doplněk stravy založený na norské receptuře
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte CalciumControl ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář