Vápník: pro těhotné důležitý minerál
Těhotenství je období, kdy je třeba dbát více než jindy na pestrou a vyváženou stravou poskytující dostatek vitamínů a minerálů. Mezi důležité látky patří i vápník, pro těhotné o to důležitější kvůli tomu, že je potřebný jak pro budoucí matku, tak miminko. Jak ale do každodenního jídelníčku zařadit potraviny, díky kterým jich budou mít dostatek?
Vápník je nejrozšířenějším minerálem v těle a podílí se na mnoha různých procesech. A to včetně tvorby kostí , svalových kontrakcí a fungování enzymů a hormonů. Většina vápníku v organizmu se nachází v kostech a zubech. Přibližně 1 % vápníku je pak možné najít v buňkách.
Kolik vápníku pro těhotné ženy?
Během těhotenství je dostatek vápníku důležitý nejen kvůli zajištění všech potřebných funkcí u budoucí matky, ale také u miminka. Tělo se na tuto situaci adaptuje tím, že se vstřebávání vápníku během těhotenství zvyšuje. Ženy, které mají v jídelníčku dostatek přirozených zdrojů vápníku a během dne přijmou 1 200 mg tohoto minerálu, nemusí mít žádné obavy.
Jak doplnit denní dávku vápníku
Mezi potraviny bohaté na vápník patří například mléčné výrobky, ryby (hlavně ty s kostmi), ale také brokolice, kapusta, luštěniny, tofu, semínka (mák, sezam, chia) nebo sušené fíky. Jak je do jídelníčku přirozeně zařadit?
1. den
Snídaně: 200 g bílého jogurtu, 30 g mandlí (nebo slunečnicových semínek)
Svačina: 1 sklenice pomerančového džusu obohaceného o vápník
Oběd: 100 g tofu a 100 g vařené kapusty (případně brokolice)
Večeře: 100 g sýra feta
2. den
Snídaně: 100 g ovesných vloček s mlékem (kaše), 1 banán
Svačina: 30 g semínek (např. sezamových, nebo slunečnicových)
Oběd: 150 g cottage sýra (nebo sýra mozzarella), 100 g špenátu
Večeře: 85 g sardinek
3. den
Snídaně: 2 plátky sýra gouda, 1 sklenice pomerančového džusu obohaceného o vápník
Svačina: 30 g mandlí
Oběd: 100 g tofu a 100 g vařené cizrny
Večeře: 100 g parmazánu
Nedostatek vápníku – jste ve zvýšeném riziku?
U některých skupin se zvyšuje riziko nedostatku vápníku. Jedná se zejména o
- děti ve fázi růstu,
- těhotné ženy,
- ženy v předmenopauzálním období a po menopauze,
- starší věkové skupiny,
- lidé s intolerancí laktózy.
Na vině může být nevyvážená strava i další faktory.
Zdroje:
https://www.nzip.cz/clanek/1146-vapnik
https://iris.who.int/bitstream/handle/10665/85120/9789241505376_eng.pdf
https://www.nal.usda.gov/sites/default/files/page-files/calcium.pdf
* platíte pouze poštovné a balné