Vápník: Na kosti i pro podporu svalů

Pokud vás zajímá, kterého minerálu máme v těle nejvíce, odpověď zní: vápníku. Na kosti a zuby ho naše tělo spotřebuje nejvíc. Jeho příjem je ale důležitý také kvůli dalším funkcím v organizmu.

Vápník: Na kosti i pro podporu svalů

Vápník je minerál, kterého je třeba přijímat, ať již formou běžného jídelníčku, nebo kvalitních doplňků stravy, tak akorát. V opačném případě může nedostatek vápníku negativně ovlivnit naše zdraví.

Vápník podporuje srážlivost

Vápník hraje klíčovou roli při srážení krve, tak zvané koagulaci. Pomáhá aktivovat faktory srážení krve, které se spolupodílí na vytvoření krevní sraženiny, a tedy například i zacelení rány. Zároveň ale platí, že vápníku nesmí zůstávat v cévách příliš. Proto je vhodné dbát při jeho příjmu také na dostatek dalších látek, které podporují jeho dostatečné vstřebávání.

Vápník pomáhá při přenosu signálů v organizmu a podílí se tak na procesu dělení a specializaci buněk i na funkci nervových přenosů.  

Je důležitý pro získávání energie

Ať už spíme, nebo cvičíme, naše tělo stále vydává energii a spaluje kalorie. K tomu, aby měl organizmus energie dostatek, musí přeměňovat energii z potravy na tu využitelnou pro buněčné procesy. Tomuto procesu říkáme energetický metabolismus. Vápník podporuje normální energetický metabolismus a pomáhá tak našemu tělu měnit energii z jedné formy na jinou – pro nás využitelnou.

Napomáhá svalovým stahům

Při stimulaci svalu tělo uvolní vápník a je to právě tento minerál, který pomáhá stahům svalových vláken. Pokud tělo vápník ze svalu odčerpá, dojde ke svalovému uvolnění. Tímto mechanismem vápník přispívá k normální svalové funkci. 

Vápník je důležitý nejen pro vědomě ovládané svaly, ale například i pro ten srdeční. 

Vápník: na kosti a zuby je ho potřeba nejvíc

99 % vápníku je v těle uloženo v kostech a zubech. Náš organizmus neustále obnovuje kostní hmotu a vápník při tom slouží jako základní minerál. Jeho dostatek tak napomáhá udržet potřebnou strukturu kostí. Jeho příjem je klíčový v dětství a dospívání, kdy dochází k největšímu růstu a vývoji kostí. Jeho potřeba se ale zvyšuje i po padesátce nebo u těhotných a kojících žen.

Pro dobré trávení

Vápník podporuje i práci trávicích enzymů důležitých pro rozklad potravy a vstřebávání živin. Pomáhá totiž aktivovat trávicí enzymy podílející se na rozkladu bílkovin, tuků a sacharidů a ke své aktivitě ho využívají například enzymy slinivky břišní, u nichž se zároveň podílí i na jejich uvolňování. 


Zdroj:

https://www.nzip.cz/clanek/1560-pohyb-a-energeticky-metabolismus

https://www.nzip.cz/clanek/536-vapnik-v-diete

CalciumControl balení

CalciumControl

Moderní doplněk stravy založený na norské receptuře
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte CalciumControl ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář