Vápník: doplněk stravy obohatí jídelníček

Vápník je klíčovým minerálem důležitým pro naše zdraví. I když v potravinách není jeho obsah žádnou vzácností, mnoho lidí ho přijímá málo. Na vině mohou být potřeba zvýšeného příjmu, chybějící látky podporující jeho vstřebávání anebo naopak jeho konzumace v nevhodných kombinacích. Potřebujete tělu dodat vápník? Doplňky stravy obsahují vše potřebné.

Vápník: doplněk stravy obohatí jídelníček

Čtete pozorně složení doplňků? Vápník, doplněk stravy, obsahuje obvykle více než jednu látku. Na přehledu složení pak velmi často uvidíte také vitamin D. 

Vstřebávání vitaminů do našeho organizmu je ve skutečnosti složitým procesem, při němž tělo potřebuje pomocníky.  

Vitamin D napomáhá vstřebávání vápníku z krevního řečiště a hraje klíčovou roli v regulaci jeho hladiny v krvi. Pokud by vápník naše tělo nevstřebávalo, mohl by mu škodit. 

Co ještě může pomoci udržet kosti zdravé?

Vápník je pouze jednou z látek, která kosti pomáhá udržovat fit. V našem jídelníčku by neměly chybět ani ostatní. V případě minerálů je důležitý také příjem manganu, a dále fosforu, hořčíku a zinku

Mangan je minerální látka, která je součástí několika enzymů potřebných pro metabolismus kostí a pojivové tkáně. 

I tyto minerály mohou podpořit vápník. Doplňky stravy stejně tak mohou zahrnovat již zmiňovaný vitamin D nebo vitamin K. Pro zdraví kostí je dále důležitý dostatek bílkovin. Kosti totiž nejsou jen „minerály“, ale obsahují také bílkovinnou složku klíčovou pro jejich pružnost. 

Věděli jste o kostech a vápníku, že ...

… kvalita kostí je dána mimo jiné příjmem vápníku, vitaminů a bílkovin a rozhoduje se o ní už v mládí?

… od časné dospělosti dochází postupně k úbytku kostního minerálu?

… vápník je důležitý pro pevnost kostí?

… doporučený denní příjem vápníku se liší podle věku i pohlaví? V dospělosti by měl být každopádně vyšší než 1200 mg/den. Přitom platí, že přibližně 10 % lidí přijímá méně než 500 mg denně.

… 200–250 mg vápníku jednoduše získáte z cca 200 ml mléka, 30 g tvrdého sýru (obsah je vyšší například v Ementálu, nebo Parmezánu), 150 ml jogurtu, 60 g sardinek, 500 g listové zeleniny, 200 g ořechů nebo 600 g pomerančů?

… využitelnost vápníku z potravin závisí na mnoha faktorech včetně pohlaví, věku, přítomnosti látek pozitivně ovlivňujících vstřebávání vápníku (vitamin D), nebo mu naopak zabraňujících (například fytáty, fosfáty a šťavelany), na hodnotě pH v tenkém střevě nebo na činnosti ledvin a štítné žlázy?


Zdroje:

https://www.nzip.cz/rejstrikovy-pojem/3598

https://www.vyzivaspol.cz/vapnik-kalcium-calcium/

https://www.nzip.cz/clanek/536-vapnik-v-diete 

CalciumControl balení

CalciumControl

Moderní doplněk stravy založený na norské receptuře
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte CalciumControl ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář