Rostlinné i živočišné zdroje vápníku: které jsou lepší?

Měli byste pít víc mléka, nebo jíst hodně máku? Jsou některé zdroje vápníku hodnotnější? A co doplňky stravy s vápníkem?

Rostlinné i živočišné zdroje vápníku: které jsou lepší?

Na co je vápník aneb Proč je fajn myslet na jeho příjem?

Kalcium je minerál, který má pro naše tělo obrovskou hodnotu. Už během vývoje v děloze je potřebný nejen pro tvorbu kostí. Během života není okamžik, kdy bychom vápník nepotřebovali. 

Téměř všechen vápník máme uložen v kostech a zubech. Je ale potřebný také pro správnou krevní srážlivost, funkci svalů nebo přenos signálů nervové soustavy. Jak doplnit vápník? Hlavním zdrojem vápníku je pro nás potrava. Dá se říct, že potraviny bohaté na vápník jíme všichni. Otázkou je, v jakém množství, kvalitě, a zda to stačí na pokrytí potřeb našeho organismu.

Rostlinné zdroje vápníku nemusejí být spolehlivé

Kalcium je např. v brokolici nebo listové zelenině, dále v oříškách či semínkách a luštěninách. Další kapitolou je sója a výrobky z ní - tofu, sójové mléko, tempeh, atd.. Různé skupiny rostlin mají i odlišnou formu vápníku. Rozhodně je v rámci jídelníčku důležitá pestrost a proto bychom si měli dopřát všechny zdroje kalcia, které jsou k dispozici. Ovšem mějte na paměti, že je tu jeden háček. Jsou druhy rostlin obsahující tzv. štavelany či oxaláty: látky, jenž omezují vstřebávání vápníku. Zařadit sem můžeme rebarboru, špenát i červenou řepu. Šťavelany a oxaláty tvoří s vápníkem soli, které omezují jeho využití.

Potom je tu druhý problém, a sice samotná schopnost našeho organismu danou formu vápníku využít. Krásným příkladem je mák. Sám o sobě je do slova vápníkovou bombou. Jeho využitelnost je ale nesmírně nízká a potřebné množství vápníku bychom s ním nepřijali. Navíc má i vysokou koncentraci kyseliny šťavelové.

Mák i další rostlinné zdroje vápníku určitě jezme. Zaměřme se ale i na ty hodnotnější potraviny, co se kalcia týče. 

Vápník z mořských řas

Ačkoli jsou mořské řasy také rostliny, chceme jim věnovat více pozornosti. Zajímavé jsou v tom, že mají schopnost navázat na sebe minerály a jiné živiny z mořské vody. Ty pak umíme zpracovat a využít je jako přírodní doplněk stravy s vápníkem. Za tímto účelem se používá hlavně červená mořská řasa Lithothamnium calcareum rostoucí na vulkanickém mořském dně v oblasti Islandu. Tato řasa má povrch podobající se včelí plástvi, což ještě zvětšuje jejích plochu, kterou vstřebává mikroelementy. 

Výhodou vápníku z mořských řas je to, že je snadno vstřebatelný. A protože se využívá v celém komplexu živin (např. Aquamin), dodáte si i ostatní zdraví prospěšné látky.

Mléčné výrobky jsou sázka na jistotu

Už od dětství jsme vedeni ke každodenní konzumaci mléčných produktů. Vedle kalcia jsou totiž bohaté na bílkoviny, nějaký ten vitamín D, a mají optimální poměr tuků (pokud samozřejmě volíme ty středně tučné). 

Mléčné produkty jsou snadné ke spotřebě a jednoduše je zařadíme jako snídani, svačinu a volit můžeme mezi sladkými i slanými variantami. Vápník v mléce je v těle skvěle využitelný a pokud nejste omezeni např. alergií, snažte se jíst tyto potraviny co nejvíc.

Vápník v doplňcích stravy

Hledáte kloubní výživu? Chcete jako těhotná maminka doplnit vápník? Nebo dáte přednost komplexu vitamínů a minerálů pro celkovou podporu zdraví? Ať je to tak či jinak, vždy chtějte doplněk stravy s vápníkem, který obsahuje i vitamín D.

Vápník a Déčko totiž nemohou bez sebe fungovat. Navzájem se podporují. Díky vitamínu D se uloží vápník z krevního řečiště do kostí. Navíc je pro nás obecně složité získat správné množství vitamínu D ze slunce, uděláte tak službu i své imunitě.


CalciumControl balení

CalciumControl

Moderní doplněk stravy založený na norské receptuře
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte CalciumControl ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář