Nedostatek minerálů v těle: příznaky jsou různorodéca

Pokud se zaměříme na nedostatek minerálů v těle, příznaky jsou tím prvním, co by nás mohlo zajímat. Příznaky nedostatku se přitom liší podle konkrétního minerálu a jeho vlivu na funkce v organizmu a ovlivňovat mohou aktuální stav i celkovou kvalitu života. V tomto článku se zaměříme na příklady toho, jak se může projevit nedostatek vybraných minerálů a proč jsou důležité.

Nedostatek minerálů v těle: příznaky jsou různorodéca

Nedostatek minerálů v těle: příznaky mohou ovlivnit i imunitu

Imunitní systém je jedním z nejdůležitějších obranných mechanismů našeho těla. Je to komplexní síť buněk, tkání a orgánů, které spolupracují při odhalování a ničení škodlivých mikroorganismů. Imunitní systém je přitom ovlivňován mnoha faktory – vybrané minerály a vitamíny, které napomáhají jeho normální funkci, jsou jedním z nich. Mezi další patří například dostatek spánku, pravidelný pohyb a psychická pohoda. 

K normální funkci imunitního systému přispívá hned několik minerálů: jedná se o měď, selen, železo a zinek.  

Kosti, zuby a svaly: tam všude minerály pomáhají 

Vápník je minerál, který přispívá k normální stav kostí a zubů. Kosti obsahují přibližně 99 % veškerého vápníku v těle a vápník se podílí na udržování jejich pevnosti a struktury. Jeho nedostatek tedy může negativně ovlivnit právě tyto části našeho organizmu. Zbývající jedno procento vápníku v organizmu se pak nachází v krvi a měkkých tkáních – tam napomáhá například svalové aktivitě. 

Vápník není jediným minerálem přispívajícím k normálnímu stavu kostí. Mezi další patří mangan, fosfor, hořčík nebo zinek 



Podpora ochrany před volnými radikály 

Volné radikály jsou molekuly, které vznikají přirozeně v těle jako vedlejší produkt metabolismu. Pokud se v něm nahromadí, mohou kvůli své nestabilitě přispívat k oxidativnímu stresu a negativně ovlivňovat organizmus. Minerály napomáhají ochraně proti volným radikálům. 

Mnohé minerály fungují jako antioxidanty nebo se podílejí na reakcích, které tyto škodlivé molekuly neutralizují.  

Schopnost přispívat k ochraně buněk před oxidativním stresem mají například mangan, měď, selen nebo zinek. 


Zdroje:

https://esipa.cz/sbirka/sbsrv.dll/sb?DR=SB&CP=32012R0432

CalciumControl balení

CalciumControl

Moderní doplněk stravy založený na norské receptuře
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte CalciumControl ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář