Na co je dobrý mangan a s čím ho neužívat společně?

Mangan je méně známý minerál, který se v našem organizmu vyskytuje pouze ve stopovém množství. Přesto by neměl v jídelníčku chybět. Má totiž mimo jiné pozitivní vliv na kosti a chrupavky. O tom, na co je dobrý mangan a kdo je jeho nepřítelem, se dočtete v tomto článku.

Na co je dobrý mangan a s čím ho neužívat společně?

V těle i potravinách se mangan nachází v omezeném množství. Většina potravin obsahuje méně než 5 mg manganu na kilogram. Mezi bohatší zdroje patří ořechy ořechy, borůvky, dýňová semena, kakao, obilí nebo čaj. 

Užíváte mangan? Pozor na železo

Není důležité jen to, kolik manganu máme v jídelníčku, ale také jak ho naše tělo dokáže využít. Některé látky v těle spolupracují v „symbióze“, jiné si naopak mohou škodit. To platí i pro železo a mangan. Zvýšená hladina železa může snižovat množství manganu v organizmu. A stejně tak příliš mnoho manganu může vést k nižší vstřebatelnosti železa. Proto by se například v doplňcích stravy neměly tyto dva minerály vyskytovat společně. Absorpci manganu, a tím i jeho množství v těle, mohou negativně ovlivnit například i kyselina fytová, kyselina šťavelová nebo polyfenoly. 

Dospělí vstřebají ze stravy 3–8 % manganu, u mužů je to méně – právě kvůli vyšším zásobám železa v jejich těle. 

Na co je dobrý mangan v souvislosti s energetickým metabolismem?

Mangan se spolupodílí na správné funkci enzymů, odporně řečeno: působí jako jejich kofaktor. Enzymy jsou bílkoviny, které urychlují chemické reakce v těle. Mnoho z nich přímo souvisí s tak zvaným energetickým metabolismem. Tedy s přeměnou živin na energii, kterou může tělo využít. 

Co to je vlastně metabolismus?

Metabolismus je soubor všech chemických reakcí probíhajících v těle. Tyto reakce zahrnují přeměnu potravy na energii, která je potřebná pro základní životní funkce, jako je dýchání, růst, oprava buněk i regulace tělesné teploty.  

Mangan hraje roli například v: 

  • metabolismu glukózy, která je hlavním zdrojem energie pro buňky;
  • metabolismu aminokyselin, základních stavebních jednotek bílkovin
  • ochraně buněk před oxidačním stresem.

Mangan: působí příznivě na kosti i klouby 

Mangan mimo jiné přispívá i k udržení zdravých kostí a tvorbě pojivových tkání. Jak je to možné? Mangan je důležitý pro enzymy podílející se na tvorbě a mineralizaci kostní hmoty, respektive ukládání kostních minerálů. Díky tomu může pozitivně ovlivňovat jejich pevnost a hustotu kostí. Mangan využívají také enzymy, které tvoří hlavní složky pojivových tkání, včetně chrupavek, a přispívají k jejich pružnosti a odolnosti vůči tlaku.

V těle máme přibližně 10 až 40 mg manganu – není to mnoho, proto se také mangan nazývá stopový prvek (neboli mikroprvek). Čtvrtina manganu je uložena v kostní dřeni. Nachází se ale také v některých orgánech – játrech, ledvinách, slinivce nebo nadledvinkách. 


Zdroj:

https://bezpecnostpotravin.cz/vyzivovy-vyznam-manganu/

https://www.nal.usda.gov/sites/default/files/page-files/manganese.pdf


CalciumControl balení

CalciumControl

Moderní doplněk stravy založený na norské receptuře
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte CalciumControl ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář