Kdy užívat vápník? Pro kosti je potřebný po celý život!

Už v počátku života, kdy se zakládají kosti a zuby, hraje kalcium nenahraditelnou úlohu. Jak je tomu v dospělosti a kdy je dobré užívat vápník?

Kdy užívat vápník? Pro kosti je potřebný po celý život!

Vápník, neboli kalcium

Tento prvek patří mezi nejhojněji zastoupené látky v lidském těle. Většinu ho nalezneme v kostech a zubech. Zodpovídá tu za jejich pevnost a odolnost. Kalcium však potřebujeme i z jiných důvodů:

  • Podílí se na přenosu vzruchů mezi nervovou a svalovou soustavou.
  • Je součástí procesu srážlivosti krve.
  • Společně v hořčíkem se podílí na kontrakci svalů. 

Doporučená denní dávka vápníku pro dospělé je 1000 mg. Zvláštní požadavky mají ale určité skupiny lidí – těhotné ženy, senioři, dámy po menopauze či sportovci potřebují vápníku více. 

Patříte mezi ně? 

V životě jsou chvíle, kdy jsou na náš organismus kladeny zvýšené nároky a potřebuje více živin. Např. v pokročilém věku ztrácejí kosti svou kvalitu a to je ta pravá chvíle, kdy užívat vápník. U žen hraje roli i přechod, kdy jsou kosti negativně ovlivněny hormonálními změnami. 

V pokročilém věku ztrácejí kosti svou kvalitu

Vápník tělo vydává více během fyzické zátěže a tak je fajn ztráty nahradit u sportujících lidí. Těhotné ženy jsou vůbec kapitolou samy o sobě. Jejich organismus najednou zásobuje i druhý život a tak potřebují i mnohem více výživy. Pokud jste těhotná, vždy se poraďte o doplňcích stravy s lékařem. 

Kalcium potřebujeme všichni

Stejně, jako potřebujeme silné kosti a zdravé a zuby. V tom, kdy užívat vápník, hraje roli i náš jídelníček. Máte dostatek mléčných produktů? Pro dosažení optimálního příjmu vápníku bychom měli jíst několik porcích mléčných produktů každý den. Přednost dáváme těm bez příchuti a nezapomínáme na kysané výrobky (jogurty, kefíry nebo podmáslí) kvůli příjmu prospěšných bakterií pro naše dobré trávení. 

Jak je to s rostlinnými zdroji vápníku? Dejte si na ně pozor. Vápník najdeme např. v máku, jenže jeho vstřebatelnost je v organismu poměrně omezena. Museli bychom sníst opravdu hodně makových koláčů, abychom získali potřebnou dávku kalcia. 

K vápníku doplňte vitamín D

Možná jste to zatím nevěděli. Vitamín D a vitamín K totiž pomáhají vápníku, aby se uložil z krevního řečiště do kostí. To je velmi zásadní proces. Pokud by zůstával v cévních stěnách, mohl by zde způsobit jejich poškození. 

Vitamín D nalezneme taktéž v mléčných výrobcích, což je jejich velká výhoda. Pokud vybíráte doplněk stravy s vápníkem, soustřeďte se na to, aby nechybělo i Déčko nebo Káčko. 

 

CalciumControl balení

CalciumControl

Moderní doplněk stravy založený na norské receptuře
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte CalciumControl ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář