Kalcium a vitamin D: proč je potřebujete oba

Kalcium neboli vápník je minerál, který se v těle podílí například na přenosu nervových signálů, srážlivosti krve, činnosti svalů nebo funkci trávicích enzymů. Potřebný je také pro udržení normálního stavu kostí a zubů. Na to ale nestačí sám. Proto patří kalcium a vitamin D k sobě.

Kalcium a vitamin D: proč je potřebujete oba

Kosti nepřestávají růst ani v dospělosti. Ve skutečnosti se stále obnovují a „staré“ kostní buňky jsou postupně nahrazovány novými. Tělo si ale kalcium , které tvoří hlavní složku kostí a které pomáhá udržovat jejich hustotu a pevnost, nedokáže vytvořit samo. Proto spoléhá na příjem stravou. 

Organizmus dokáže z potravin vstřebat jen část kalcia (cca 24 až 40 %), které obsahují.  

Kalcium a vitamin D: Jak spolu souvisí

Aby se kalcium mohlo uložit v kostech, musí ho nejprve tělo vstřebat z potravin. S tím mu pomáhá vitamin D, který podporuje schopnost střevních buněk kalcium absorbovat. Vitamin D tak v podstatě „otevírá dveře“, aby mohlo kalcium snadněji projít z potravy do těla, respektive krevního oběhu. 

Vitamin D se vyskytuje v potravinách jako například vaječné žloutky, ryby nebo houby. Většinu vitaminu D ale získává náš organizmus díky přeměně ze slunečního záření.  

Vitamin D zároveň přispívá k normální hladině kalcia v krvi. Pokud je totiž hladina kalcia nízká, vitamin D se podílí na tom, aby se kalcia z těla vyloučilo méně.

Jak nejlépe získat kalcium?

Kalcium je vhodné získat formou každodenní konzumace potravin, které ho přirozeně obsahují. Mezi vynikající zdroje kalcia patří například:

• mléčné výrobky (mléko, sýry, jogurty),

• ryby (včetně konzervovaných sardinek a lososa s kostmi),

• mořské řasy ,

• obohacené nápoje (ovocné šťávy, rostlinná mléka),

• obohacené potraviny (ovesné vločky, tofu, snídaňové cereálie),

• zelenina (brokolice, kapusta).

Pokud nepřijímáte dostatek kalcia pomocí běžného jídelníčku, je možné zvážit užívání doplňků stravy .

Doporučený příjem kalcia a vitaminu D se liší podle věku 

Podle Rady pro potraviny a výživu při Národní akademii věd, inženýrství a medicíny (Food and Nutrition Board, National Academies of Sciences, Engineering and Medicine) je v dospělosti vhodné užívat 1000 mg kalcia a 600 IU (15 μg) vitaminu D. U žen ve věku od 51 let by se měla dávka kalcia zvýšit, a to na 1200 mg. Všichni starší dospělí nad 70 let by pak měli nezávisle na pohlaví denně přijímat 1200 mg kalcia a 800 IU (20 μg) vitaminu D.


Zdroj:  

CalciumControl balení

CalciumControl

Moderní doplněk stravy založený na norské receptuře
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné


©2025 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...