Jak doplnit vápník? Na některé potraviny se nespoléhejte.

Kalcium je jedním z nejvíce zastoupených minerálů v našem těle. Může nám však i chybět. Přečtěte si, jak doplnit vápník efektivně. Některé jeho zdroje totiž nejsou tak dobré, jak se zdá.

Jak doplnit vápník? Na některé potraviny se nespoléhejte.

Co všechno umí vápník?

Především je stavební hmotou kostí a zubů. Zodpovídá zde za pevnost, hustotu a odolnost. Vápník potřebujeme o něco více v dětství, kdy se kosti a zuby vyvíjejí, a pak v pokročilejším věku – tehdy je totiž zapotřebí větší úsilí, abychom si kosti udrželi zdravé. Nicméně obecně řečeno je kalcium důležité úplně pro všechny. 

V organismu spolupracuje s vitamínem D. Bez něj by se nemohlo z krevního řečiště do kostí správně uložit. Vždy je proto doplňujte společně! Vápník má tedy tím pádem i vliv na koagulaci, je potřebný pro proces kontrakce a relaxace svalů a také pro nervový systém. 

Kalcia je všude dostatek. A přesto s ním může být problém. Jak doplnit vápník správně?

Dobře si vybírejte jeho zdroje

Existují živočišné i rostlinné zdroje vápníku. Není problém je získat – vápník je ve všech mléčných produktech, sojových produktech, oříškách, brokolici, kapustě či kakau. Tyto potraviny jsou naprosto běžnou součástí jídelníčku. Je tu ale jeden háček – přestože potravina může být na kalcium bohatá, pro lidský organismus může být problém vápník dobře využít. Dobrým příkladem je mák, který obsahuje na 100g suroviny asi 1400mg vápníku. Z tohoto zdroje ale dovedeme využít pouhých 10 % vápníku.

U rostlinných zdrojů kalcia je komplikace v tom, že často zároveň obsahují tzv. šťavelany. Látky, které brání vstřebávání vápníku v těle. Využitelnost je tedy většinou pár procent. Oproti mléčným produktům je to značný rozdíl. Snažte se proto jíst velice pestře, a zařazovat co nejvíc typů potraviny bohatých na vápník.

Zajímavým zdrojem vápníku je moře

A nejen vápníku. Z mořské vody získáváme celou řadu minerálů. Rostliny a řasy, které zde žijí, tyto živiny dokážou navázat na sebe a díky jejich zpracování máme k dispozici doplněk stravy, který je nabitý vápníkem a ostatními prvky, stále je to však přírodní produkt. Další možností jsou mořské ryby – také z nich se získává vápník či kolagen, které jsou pro náš organismus skvěle vstřebatelné. 

Tip: chytrým řešením, jak doplnit vápník, je červená mořská řasa. Navíc je přijatelná i pro vegany, kteří mívají vzhledem ke svému jídelníčku problém se získáním hodnotných zdrojů kalcia.

Jak doplnit vápník?

Zaměřte se na pravidelné užívání. Není nutné dávat si vysoké dávky vápníku, i zde platí, že všeho moc škodí. Energii proto investujte spíše do poctivého užívání, než do zbytečně velkého množství. U vápníku nezapomínejte na zmíněný vitamín D. Doporučená denní dávka vápníku je 1000mg u běžného dospělého. Lidé nad 50 let by měli přidat na 1200mg. Podobné to také bude u kojících a těhotných žen, ty by se však měly dohodnout s lékařem, jelikož každá z nich má individuální potřeby.


CalciumControl balení

CalciumControl

Moderní doplněk stravy založený na norské receptuře
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte CalciumControl ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář