Doplněk stravy na kosti s vápníkem by měl rozhodně obsahovat i vitamín D.

V tomto článku se dozvíte jeden chytrý trik, který vám pomůže vybrat skutečně účinný doplněk stravy na kosti. Schválně, jestli uhodnete, proč je důležité kombinovat vápník s vitamínem D.

Doplněk stravy na kosti s vápníkem by měl rozhodně obsahovat i vitamín D.

Jaké složení mohou mít doplňky stravy na kosti?

Opravdu rozmanité. Látek, které jsou prospěšné na celý pohybový aparát, je dlouhá řada. Nemá ale smysl chtít je všechny a už vůbec ne v jediné tabletce. Stejně, jako se některé živiny výborně doplňují (níže si vysvětlíme, proč je tak chytré kombinovat vápník a vitamín D), jiné si až tak nerozumí. Existují i produkty s obsáhlým složením. Když se ale podíváte blíže, zjistíte, že od každé látky je tam nepatrné množství. Je to stejné, jako byste očekávali, že se najíte z jednoho kolečka rohlíku.

Mnohem efektivnější je tedy vybrat si doplněk stravy na kosti a pohybový aparát, který obsahuje pár účinných látek, zato v množství, které pokryje jejich doporučenou denní dávku. 

Co všechno tam tedy může být, a je to zcela v pořádku? 

  • Vitamín C, protože podporuje tvorbu kolagenu, který je součástí celého pohybového aparátu.
  • Samotný kolagen, ať už nativní nebo hydrolyzovaný.
  • Vitamín D – o něm si toho řekneme více v dalším odstavci.
  • Vitamín K – ten spolupracuje na ukládání vápníku do kostní hmoty.
  • Vápník – nejvíce kalcia v těle je uloženo právě v kostech a zubech.
  • Hořčík se rovněž ukládá do kostí a je pro jejich zdraví důležitý.

A pokračovat bychom mohli třeba s bylinnými výtažky a dalšími minerály.

Vápník a kosti

Kdybychom měli vyzdvihnout jediný minerál, který bychom našim kostem skutečně měli poctivě dopřát, byl by to vápník. Jistě víte o tom, že v pokročilém věku kosti ztrácejí svou kvalitu právě kvůli nedostatku vápníku. Ještě větší nevýhodu mají v tomto směru ženy, protože hormonální bouře během menopauzy má neblahý vliv na vstřebávání vápníku. I proto trpí na problémy pohybového aparátu častěji, než muži.

Vápník v kostech (ale i zubech!) udržuje pevnost a odolnost. Bohužel naše tělo funguje tak, že pokud mu schází vápník k některému jinému procesu, čerpá ho právě z uložiště v kostech. Podílí se však i na samotném vývinu a růstu kostí už během prenatálního období.

K tomu, aby se mohl vápník z potravy uložit skrze krevní řečiště do kostí, je zapotřebí spolupráce vitamínu D a vitamínu K. A to je ten důvod, proč byste měli opravdu vždy kombinovat vápník s vitamínem D. Ostatně, Déčko je výborné i na podporu imunity, což se hodí úplně kdykoli nám všem!

Samotný vitamín D získáváme díky slunečnímu svitu. To je zároveň i kamenem úrazu, jelikož naši pokožku vystavujeme slunci nedostatečně (ale je to v pořádku, protože riziko onemocnění kůže způsobené sluncem nestojí za to podstupovat, když jsou k dispozici jiné zdroje vitamínu D). Nejvíce Déčka nalezneme v rybím tuku, o něco méně v mléčných produktech nebo vajíčkách. Doporučuje se ale pravidelně ho doplňovat, neboť až 9 z 10 našich občanů trpí jeho nedostatkem, což je škoda.



CalciumControl balení

CalciumControl

Moderní doplněk stravy založený na norské receptuře
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte CalciumControl ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář