Denní dávka vitamínu C: důležitá je i kvůli kostem
Vitamín C má v našem těle mnoho důležitých funkcí. Některé jsou obecně známé: podporuje imunitní systém a hraje svou roli při vstřebávání železa i snižování únavy. Na jiné se ale zapomíná: přispívá k psychické aktivitě a k tvorbě kolagenu. Ať už vás zaujaly jakékoli účinky, nespoléhejte při doplnění denní dávky vitamínu C jen na tropické ovoce.

Jednou z přehlížených schopností vitamínu C je to, že podporuje tvorbu kolagenu v organismu. Kolagen přitom není jen součástí chrupavek, s nimiž ho mnoho lidí spojuje. Tvoří také 90 % organické složky kostí a přibližně 30 % jejich celkové hmotnosti. Kosti totiž nejsou jen pevné a tvrdé struktury, ale živá tkáň, která se neustále obnovuje. Zatímco kolagen se podílí na pevnosti a flexibilitě kostí, vápník jim pomáhá dodávat tvrdost.
Kolagen a vitamín C
Vitamín C se podílí na syntéze kolagenu a pomáhá při jeho tvorbě, která se s věkem snižuje. Kolagen naše tělo využije v krevních cévách, chrupavkách, dásních, kůži, zubech a kostech. Dostatečná konzumace vitamínu C je tedy důležitá nejen tehdy, když potřebujeme podpořit imunitu, ale také ve starším věku. Na to je vhodné myslet zejména v případě užívání doplňků stravy obsahujících složky na podporu kostí.
Denní dávku vitamínu C získejte z domácích surovin
Vitamín C je na obrázcích často spojován s citrusovými plody. V naší republice přitom máme mnoho rostlin, které mají více vitamínu C než pomeranče. Zatímco pomeranče obsahují 50 mg vitamínu C, u černého rybízu je to 177 mg a u rakytníku 450 mg. Více vitamínu C než pomeranč má i paprika se 120 mg nebo brokolice se 115 mg. Sáhnout můžete také po šípcích, jahodách, křenu nebo kopřivách.
Denní dávka vitamínu C se může u jednotlivých lidí lišit mimo jiné podle zdravotního stavu. Obecně lze říci, že ženy by měly přijímat 95 mg vitamínu C (u těhotných a kojících tato hodnota roste) a muži 110 mg.
Den s vitamínem C
Vyzkoušejte některý z receptů s obsahem vitamínu C.
- Snídaně: ovesná kaše s jahodami a šípkový čaj
- Dopolední svačina: hrst bobulovitého ovoce včetně rybízu
- Oběd: Kuřecí prsa s dušenou brokolicí
- Odpolední svačina: smoothie z rakytníkového pyré, banánu a jogurtu
- Večeře: čerstvý zeleninový salát z mixu listových salátů, rajčat a papriky.
- Při přípravě salátů nezapomínejte na to, že každé jídlo by mělo obsahovat tuky a bílkoviny. Salát tak dochuťte olivovým olejem a doplňte například sýrem nebo vejcem.
Zdroj:
https://www.szpi.gov.cz/clanek/voditka-k-problematice-zdravotnich-a-vyzivovych-tvrzeni.aspx
https://www.nzip.cz/clanek/1142-vitamin-c-kyselina-askorbova
https://www.nzip.cz/clanek/1129-vitaminy-pokryti-denni-potreby

* platíte pouze poštovné a balné