Co je Ca. 6 věcí, které vás o vápníku překvapí

Zajímá vás, co je Ca? Ve skutečnosti se může tato značka používat pro několik zcela odlišných věcí. My se ale v tomto článku budeme věnovat zkratce Ca značící Calcium neboli vápník. Téměř devadesát devět procent vápníku v těle se nachází v kostech a zubech. Zbylé jedno procento se pak vyskytuje v tělesných tkáních a tekutinách. Pro náš organizmus je vápník důležitý z několika důvodů. Některé jsou přitom známé více, jiné pro vás ale budou novinkou.

Co je Ca. 6 věcí, které vás o vápníku překvapí

Vápník je minerálem, u kterého není přesně stanovená jedna hodnota doporučeného denního množství, kterou bychom měli v rámci běžného jídelníčku přijmout. U dětí se doporučená dávka vápníku postupně zvyšuje spolu s věkem s tím, že hodnota od 9 do 18 let je dokonce vyšší než v dospělosti. 

Potřeba vápníku se pak znovu zvyšuje po 50. roce věku. 

V kostce: Co je Ca

Než se pustíme do méně známých faktů, nejprve je potřeba odpovědět si na to, co to vlastně vápník je. V první řadě se jedná o minerál s chemickou značkou Ca, latinsky „calcium”. V případě vápníku je dobré rozlišovat mezi vápníkem v potravinách, jehož příjem je důležitý pro náš organizmus, a vápníkem v podobě uhličitanu vápenatého, který najdeme ve vápenci. I ten ale může mít své místo ve výživě, konkrétně ve výživě hospodářských zvířat, kdy se namletý používá pro zajištění dodatečného příjmu Ca. 

Vápník má hned několik méně známých účinků na náš organizmus.

Vápník je spojován se zdravím kostí a zubů. Nejedná se ale zdaleka o jeho jediné účinky. Vápník také:

  • Přispívá ke srážlivosti krve a jeho dostatek pomáhá organizmu zastavit krvácení.
  • Podporuje nervový přenos mezi neurony.
  • Napomáhá přeměně živin na energii a tím podporuje výkon.
  • Pomáhá udržovat trávicí systém fit.
  • Podílí se na dělení a specializaci buněk, tedy procesech důležitých pro růst, hojení a regeneraci tkání.
  • Je součástí svalových kontrakcí, při každém pohybu se uvolňuje do svalových buněk a podporuje tak jejich stažení.

Vápník potřebuje pomocníka pro své vstřebávání.

Ke vstřebávání vápníku a udržení normální hladiny vápníku v krvi je nezbytný vitamin D. Pokud tedy užíváte doplňky stravy, ověřte si, že obsahují obě tyto látky. 

Schopnost vstřebávat vápník není u všech stejná. Mezi množstvím přijatého vápníku a jeho vstřebáváním neexistuje zcela přímý vztah. Vstřebávání závisí na pohlaví i na věku. Například kojenci a malé děti dokážou vstřebat ze stravy až 60 % vápníku, který potřebují v souvislosti se stavbou kostí. V dospělosti se tato schopnost snižuje na přibližně 25 % s tím, že s věkem dále klesá.

Když přirozený obsah nestačí, pomohou obohacené potraviny nebo doplňky stravy.

Vápník se přirozeně vyskytuje v mnoha potravinách, přesto ale nemusí k doplnění tohoto důležitého minerálu jejich běžná spotřeba stačit. Proto výrobci potravin vápník do některých výrobků přidávají. 

Skvělým způsobem, jak jídelníček obohatit o vápník i další důležité složky (například vitamin D), jsou doplňky stravy.

Houseníček rolní jako veganský zdroj vápníku.

Je možné, že jste o této rostlince, nazývané také chudinka rolní, nikdy neslyšeli. Tento plevel pocházející z oblastí okolo Středozemního moře je rozšířený téměř v celé Evropě a je v něm více vápníku než například v kopřivách, amarantu, špenátu, tuřínu nebo nopalu.

Vápník měl své místo i v tradiční medicíně. Důležitost vápníku si uvědomovali i naši předci. Protože neměli k dispozici doplňky stravy, sázeli na vaječné skořápky, vápenec nebo mléčné výrobky. V Asii se pak používaly například mleté lastury a v Indii korály a perly.


Zdroje: 

https://www.dietaryguidelines.gov/food-sources-calcium

https://www.nal.usda.gov/sites/default/files/page-files/calcium.pdf

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Calcium-HealthProfessional/

CalciumControl balení

CalciumControl

Moderní doplněk stravy založený na norské receptuře
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...

Vyzkoušejte CalciumControl ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář